Следвайте Гласове в Автор: Филип Пилкингтън, Нуждите на Запада от нефт

...
Следвайте Гласове в Автор: Филип Пилкингтън, Нуждите на Запада от нефт
Коментари Харесай

Орязването на нефта от страна на ОПЕК+ е сигнал за нов световен ред

Следвайте " Гласове " в 
Автор: Филип Пилкингтън,

Нуждите на Запада от петрол към този момент не са първостепенна грижа
ОПЕК+ заяви в сряда, че ще понижи производството на петрол с 2 милиона барела дневно, което е еквивалент на почти 2% от международните доставки. Решението е монументално. То демонстрира, че вследствие на войната в Украйна поражда нов вид свят, който не се върти към Запада. Както сподели говорителката на Белия дом Карин Жан-Пиер тази седмица: „ Ясно е, че ОПЕК+ се съгласува с Русия. “
Истината е, че решението за орязване на производството е напълно рационално от позиция на ОПЕК+. В изискванията на бързо повишаване на лихвените проценти и муден напредък, Европа, която съставлява към 19% от общото ползване на петрол, съвсем несъмнено ще се изправи пред сериозна криза идната година. Съществува и риск Съединените щати и Канада да попаднат в криза по същото време – тези страни съставляват още едни 27% от общото ползване.

ОПЕК+ не желае да види по какъв начин историята се повтаря. По време на рецесията от 2008 година европейските цени на нефта паднаха от над 140$ за барел до под 40$ $ за барел – голям спад от 71 %. Така че, евентуалната причина те да орязват производството е, че се пробват да заздравят пазара при положение на задаваща се икономическа турбуленция.
Следователностранно е не решението на ОПЕК+, а американският му отговор. Изявлението на Жан-Пиер е някак разбираемо, поради агресивното лобиране на президента Байдън картелът да понижи цените на нефта, с цел да може вероятно да си припише намаляването на цените на горивото по време на предварителната изборна конкуренция през ноември. И въпреки всичко това наподобява импотентно, даже тъпо.
През годините американските президенти са били в положение да лобират пред саудитците за понижаване на цените на нефта, когато е било належащо. Когато саудитците заляха пазара с петрол през 2014 година, мнозина не се забавиха да посочат подмолния принос на Белия дом. Със сигурност моментът, в който това се случи, го подсказваше – по  времето на предварителните избори в онази година, 4 ноември, цената на нефта беше паднала с към 28% от пика си през юни.
Това, което виждаме да се оформя от срещата на ОПЕК+ през миналата седмица, е че саудитците не желаят повече да си подават топката с американците. Това не е изненадващо, поради слуховете, че Саудитска Арабия ще се причисли към алианса БРИКС през идната година. Саудитците се отдалечават бързо от западната сфера на ползи и вместо това се преценяват с новите разрастващи се стопански системи, водени от Русия и Китай.
Срещата на ОПЕК+ от тази седмица евентуално алармира, че бъдещите цени на нефта ще бъдат определяни съгласно потребностите на страните от БРИКС+, а не на страните от Запада, в случай че Западът не премисли дипломатическия си метод и държанието си по отношение на тези нови стопански системи. Но тропането с крайник от Белия дом дава знак, че те даже не са почнали да мислят по тези въпроси. С приближаването на зимата това може да се окаже съдбовно.
Филип Пилкингтън е макроикономист и експерт в региона на вложенията, както и създател на Reformation in Economics.
Източник: 
Превод за " Гласове ": Екатерина Грънчарова
 
 
 
 
 
 
 
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР